Paragrafen

Grondbeleid

Aan de slag met het Omgevingsprogramma Woningbouw
Voor de eerste twee deelgebieden is het Omgevingsprogramma Woningbouw vastgesteld, dit geeft een overkoepelend toekomstbeeld voor potentiële ontwikkellocaties in Winssen en Ewijk. In 2024 is er hard gewerkt om dit programma te vertalen naar de projecten Winssen-Zuid en Ewijk-Zuid en West. Ter aanvulling op het Omgevingsprogramma Woningbouw 2.0 (Ewijk) is gekeken of een aantal inbreidingslocaties in Ewijk geschikt is voor woningbouw in de toekomst. Deze quickscan is inmiddels afgerond. Een vervolg aan de quickscan en de uitwerking van het omgevingsprogramma voor de kernen Beuningen en Weurt en het oeverwallengebied wordt momenteel nog niet verwacht. We focussen ons op de plannen Ewijk-Zuid en West en Winssen-Zuid.

Nota kostenverhaal Ewijk
November 2022 heeft de gemeenteraad het Omgevingsprogramma 2.0 en daarmee het Structuurmodel Ewijk vastgesteld. De gebiedsontwikkelingen die hier uit voortkomen, en Ewijk-Zuid en West in het bijzonder, vragen de nodige publieke investeringen. De voornaamste hiervan is de nieuwe ontsluitingsweg Ewijk (vanaf de Van Heemstraweg tot aan de Schoenaker). De gemeente is wettelijk verplicht de kosten te verhalen op degenen die profiteren van deze investeringen. Het doel hiervan is een eerlijke verdeling van de kosten van ruimtelijke ontwikkelingen te realiseren, zodat niet alleen de gemeenschap als geheel, maar ook de direct betrokken partijen zoals projectontwikkelaars en/of grondeigenaren hun deel bijdragen aan de kosten betalen. Om dit mogelijk te maken wordt in 2024 een Nota Kostenverhaal Ewijk opgesteld. De verwachting is dat deze Nota in 2025 wordt vastgesteld door de gemeenteraad. In deze begroting zijn de eerste geplande investeringen opgenomen zoals ontsluitingsweg Ewijk. Er volgen mogelijk nog meer investeringen. Te denken valt aan de realisatie van aanvullende geluidswerende voorzieningen aan de A50.

Bestemmingsreserve Bovenwijks Voorziening
Gemeente Beuningen is een gemeente met een grote ruimtelijke ambitie die onder andere is vastgelegd in de structuurvisies. Door deze grote ruimtelijke ambitie volgen er ook flinke investeringen voor bovenwijkse voorzieningen. Dit zijn fysieke ingrepen die van nut zijn voor meerdere exploitatiegebieden. Denk daarbij aan voorzieningen als ontsluitingswegen, natuurcompensatie, aanleg van groenstructuren, riolering en watersystemen e.d. Een gedeelte is toerekenbaar aan de ontwikkellocaties zoals wordt opgenomen in de Nota Kostenverhaal en in de diverse contractvorming met ontwikkelende partijen, maar de gemeente moet zelf ook een groot bedrag gaan bijdragen.
Vanaf de jaarrekening 2022 is er een reserve Bovenwijks gevormd. Bestemming van deze reserve is aanwending voor (gedeeltelijke) dekking van bovenwijkse kosten in de toekomst door structurele afschrijvingslasten van investeringen in bovenwijkse voorzieningen in de begroting te dekken.

Bestemmingsreserve verevening sociale huur
In elk woningbouwplan moet minimaal 30% sociale huur gerealiseerd worden. Als een initiatiefnemer minder dan 30% sociale huur wil realiseren, moet dat gemotiveerd worden. Het college besluit om daar wel of niet mee akkoord te gaan. Het is geen automatisch recht om minder dan 30% sociale huur te realiseren.
Wordt er minder dan 30% sociale huur gerealiseerd, dan moet de initiatiefnemer een financiële bijdrage storten in de bestemmingsreserve verevening sociale huur. Deze afdwingbare financiële bijdrage is afhankelijk van het woningbouwprogramma dat gerealiseerd wordt. De bedragen zijn vastgesteld in de Verordening verevening sociale huur Beuningen 2024 en worden jaarlijks geïndexeerd. 
Wordt er meer dan 30% sociale huur gerealiseerd en is er een negatieve exploitatie als gevolg van de extra sociale huur (bovenop de verplichte 30%), dan kan de initiatiefnemer een verzoek doen tot een financiële bijdrage uit de bestemmingsreserve.

Deze pagina is gebouwd op 10/22/2024 14:29:45 met de export van 10/22/2024 14:19:46