Programma's

4. Welzijn en educatie

Programma inhoud

In dit programma benoemen we de ontwikkelingen voor de komende periode op het gebied van welzijn en educatie. Ook hierbij is het hoofddoel om ons in te zetten voor een vitale en gezonde samenleving. Denk aan onderdelen als onderwijs, spelen, sport en bewegen, accommodaties, groen, klimaat, kunst en cultuur.  

In 2024 is het beleidsnotitie Sociaal Domein 2024-2028 vastgesteld. Binnen dit programma werken wij vanuit de visie:
Gemeente Beuningen is een gezonde gemeente met vitale inwoners in een aantrekkelijke woonomgeving; met een sterke sociale basis en een sociaal hart. Iedereen kan meedoen in onze inclusieve samenleving. Centraal staan daarbij de eigen mogelijkheden, het omkijken naar elkaar en iets voor de ander betekenen. We bieden gerichte ondersteuning en zorg aan mensen die het niet op eigen kracht kunnen. Kortom: Vitaal Beuningen!

We werken aan doelstellingen en acties op de drie belangrijkste thema's; een sterke sociale basis, het terugdringen van gezondheidsachterstanden en het bevorderen van een gezonde leefstijl (mentaal en fysiek).

Er is besloten om het nieuwe beleid met één jaar uit te stellen zodat samen met de gemeenteraad gekeken kan worden naar een pakket aan ombuigingsmaatregelen en er een sluitende begroting aangeboden kan worden. Dit betekent voor 2025 het volgende voor het programma Welzijn en educatie dat:

  • De investeringen zoals die voor de levensduurverlenging van de Montijn, inclusief kindcentrum en het nieuwe zwembad worden uitgesteld.
  • Aanvragen voor investeringen in sportaccommodaties ook worden uitgesteld. Bijvoorbeeld padelbanen bij een aantal tennisverenigingen, vervanging van de kleedkamers bij de hockeyvereniging MHCB en omvorming van een natuurgrasveld naar een kunstgrasveld bij WVW Weurt.

Ambities en ontwikkelingen


Onderwijs
Vanaf 2021 moeten alle nieuwe schoolgebouwen in Nederland bijna energie neutrale gebouwen (BENG) zijn. Naar verwachting is het vanaf 2025 voor gemeente verplicht om een meerjarig Integraal Huisvestingsplan (IHP) te ontwikkelen. Het schoolbestuur wordt verplicht om een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) vast te stellen.

Op landelijk niveau is er een route naar inclusief onderwijs ontwikkeld. Het uitgangspunt van inclusief onderwijs is dat zoveel mogelijk leerlingen ‘thuisnabij’ naar dezelfde school gaan. En dat ze hier onderwijs, en waar nodig zorg, op maat krijgen. Het leren na schooltijd tijdens de kinderopvang, sportvereniging en andere voorzieningen maken ook deel uit van het integraal aanbod. Zo kunnen kinderen zich op alle gebieden optimaal ontwikkelen. Stapsgewijs wordt toegewerkt richting 2035. Als het gaat om leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte is het streven om te komen tot ‘inclusievere onderwijsvoorzieningen waar kinderen met en zonder beperking of ziekte samen naar school gaan, met behoud van het speciaal onderwijs voor leerlingen die dit nodig hebben’. Scholen voor speciaal onderwijs moeten zich uiteindelijk doorontwikkelen naar specialistische netwerken die hun expertise in reguliere scholen inzetten. Het inclusieve kindcentrum past binnen deze landelijke ontwikkeling.


Sport
Sport en bewegen

In 2023 is het lokaal sportakkoord met onze verschillende partners herijkt. Voor de periode 2023 tot en met 2026 krijgen gemeenten vanuit de Rijksoverheid uitvoeringsbudget. De focus voor de herijking komt te liggen op het verbeteren van de uitvoering en verbindingen maken met andere domeinen zoals gezondheid (GALA). De inzet van de vakdocenten voor het bewegingsonderwijs wordt op dit moment betaald uit de Brede Regeling Combinatiefuncties. Dit is een Rijksregeling. Voor de looptijd van de huidige Brede Regeling Combinatiefuncties geldt er een afbouwmodel. Het onderwijs krijgt tot en met 31 december 2026 de tijd om de inzet van de buursportcoaches in onderwijstijd af te bouwen. Bevoegde vak- of groepsleerkrachten bewegingsonderwijs moeten dan vanuit het onderwijs betaald worden.

Accommodaties

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat gemeenten hun maatschappelijk vastgoed voor 2050 verduurzamen. Het uitgangspunt is een reductie van de CO2-uitstoot en het aardgasvrij maken van gebouwen.

Kunst en cultuur
Kunst, cultuur en erfgoed
In 2022 is de Kadernota Kunst, Cultuur en Erfgoed 2022 – 2030 vastgesteld. Prioriteit en zichtbaarheid van kunst, cultuur en erfgoed, betrekken van jongeren, versterken van samenwerking en het profileren van kunst, cultuur en erfgoed in Beuningen zijn de ambities uit de nota die zijn uitgewerkt in de Uitvoeringsnota Kunst, Cultuur en Erfgoed. Een cultuurregisseur werkt aan het leggen van verbindingen tussen organisaties en individuen die zich bewegen in het veld van cultuur, amateur- en professionele kunst en erfgoed en het gezamenlijk opzetten van projecten.

Bibliotheek / laaggeletterdheid
In 2026 wordt de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen aangescherpt met het doel om iedere inwoner toegang te geven tot een volwaardige bibliotheek. Gemeenten krijgen daarmee een zorgplicht om een lokale bibliotheek in stand te houden. De bibliotheken hebben sinds 2022 ook de functie van Informatiepunt Digitale Overheid. Zo’n informatiepunt biedt voor iedereen toegankelijke ondersteuning bij vragen over het gebruik van de digitale overheid.
Sinds 2020 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de aanpak van laaggeletterdheid. Daaronder vallen de ontwikkeling, uitvoering en monitoring van een aanpak waarin laaggeletterden worden gevonden en opgeleid. In het kader van de Wet Educatie- en Beroepsonderwijs (WEB) ontvangen gemeenten (via contactgemeente Nijmegen) budget voor Volwasseneducatie. Het budget wordt binnen de arbeidsmarktregio ingezet volgens het uitvoeringsplan ‘Bevorderen basisvaardigheden bij volwassenen 2021-2024. Daarnaast gaat het Digitaalhuis in Beuningen van start als onderdeel van het regionale meerjarenplan.  

Openbaar groen
We geven invulling aan het in 2024 vastgestelde Groenbeheerplan. Bijvoorbeeld door natuurvriendelijker te maaien. Ook houden we de kwaliteit van het openbaar groen op peil.
Daarnaast geven we invulling aan het in 2024 vast te stellen Bomenbeheerplan. We werken daarbij aan een gezond en evenwichtig gemeentelijk bomenbestand.
Klimaatadaptatie en herstel van biodiversiteit zijn steeds vaker leidend bij de keuzes die we maken binnen  het groenbeheer. Tot slot willen we het landschap in de gemeente versterken en aantrekkelijker maken.

Speelvoorzieningen
We werken aan een inclusief speelaanbod. Dit betekent dat we graag zorgen voor speelplekken voor alle doelgroepen en leeftijden.

Begroting

Begroting

Begroting

Begroting

(bedragen x € 1.000,- ; + = voordeel, -=nadeel)

2025

2026

2027

2028

Baten

907

900

766

768

Lasten

-8.058

-8.526

-8.390

-9.693

Saldo programma excl reserves

-7.151

-7.626

-7.623

-8.925

Mutaties reserves

Dotaties

Onttrekkingen

Saldo programma incl reserves

-7.151

-7.626

-7.623

-8.925

Deze pagina is gebouwd op 10/22/2024 14:29:45 met de export van 10/22/2024 14:19:46