1. We willen de onderlinge verbondenheid in kernen en wijken bevorderen (samenredzaamheid) en realiseren hierdoor een sterke gemeenschappelijke sociale basis.
- We werken mee aan het opstellen van een sociale agenda voor Winssen, met als inzet het afsluiten van een dorpendeal.
- We stellen acties op voortvloeiend uit het project omgeving Aalsterveld, Olden Tempel (inclusieve wijk) en Tinnegieter om de onderlinge verbondenheid te bevorderen. We doen onderzoek naar de wensen en ideeën van kwetsbare ("vergeten") inwoners in relatie tot de directe omgeving. Daarin werken we nauw samen met het wijkwerk van Stichting Perspectief en de woningcorporatie.
- We ontwikkelen een toolbox met instrumenten en maatregelen voor 'meedoen in de wijk'. Het plan van aanpak en de uitwerking hiervan heeft een looptijd van drie jaar en is gekoppeld aan een projectaanvraag via de Groene Metropoolregio. Lokaal vertalen we deze doelstellingen en dragen we op onderstaande onderdelen bij aan de kennisontwikkeling in de leerkring:
- Het opdoen en delen van kennis over betekenisvolle plekken en deze kennis vertalen in een denkkader voor wijkaanpakken.
- De gekozen methodische aanpak toetsen en inzetten om te komen tot een sterke sociale basis.
- Werken aan een lokale set graadmeters (indicatoren) waarmee verbetering inzichtelijk kan worden gemaakt.
- We werken toe naar ‘welkome plekken’ in de wijk. Dat kan in de vorm van een welzijns- en/of zorgnetwerk of wijksteunpunt.
2. We hebben een sterke institutionele sociale basis en beschikken over maatwerkvoorzieningen die aansluiten op de ondersteuningsvraag van onze inwoners.
- We geven uitvoering aan de doelstellingen en acties uit het beleidsplan Sociaal Domein. Dit doen we samen met de welzijnsorganisatie, lokale professionals in de eerstelijnszorg, welzijn en sport. Daarbij zetten we in op passende kortdurende ondersteuning als het kan en zwaardere ondersteuning als het moet.
- We subsidiëren stichting Perspectief voor voorliggende voorzieningen die bijdragen aan eigen kracht en zelfredzaamheid. Bijvoorbeeld Lokaal talent, Aangenaam Kennismaken, Buurtvervoer, Administratie voor Elkaar en het Vrijwilligers Informatie Punt.
- We evalueren het beleidsplan Samen Dichtbij en het regioplan BW/MO Nijmegen en Rivierenland.
- Regionaal werken we volgens de principes van de doordecentralisatie. We stellen een regionale begroting BW/MO op en delen hiermee zowel de lasten als de baten.
- We werken een ingroeipad uit voor de doorontwikkeling van Beschermd Wonen naar Beschermd Thuis voor de regio Rijk van Nijmegen en Rivierenland.
- We rapporteren over de evaluatie van de centrumregeling en de dienstverleningsovereenkomst.
- We stellen een regionale visie op voor de maatschappelijke opvang.
- We verbeteren de integrale dienstverlening door het versterken van de samenwerking tussen Sociaal Team, werk en inkomen, schuldhulpverlening en publiekszaken.
- We geven invulling aan de acties die komen vanuit de vastgestelde lokale woonzorgvisie.
3. Versterken van mentale weerbaarheid en veerkracht van onze inwoners.
- We gaan door met Welzijn op recept. Hierbij ligt de nadruk op het welbevinden van mensen door samen met de welzijnscoach te zoeken naar passende activiteiten in plaats van medicijnen. De huisarts verwijst hierbij naar de welzijnscoach.
- We sluiten aan bij de regionale samenwerking rondom sluitende aanpak voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en de ontwikkelingen rondom de transformatieplan IZA Mentaal Gezondheidsnetwerk.
- We versterken de positionering van het team WijkGGZ in onze lokale keten in relatie met de ontwikkelingen rondom een Mentaal Gezondheidsnetwerk.
- We zetten op schaal Rijk van Nijmegen in op een campagne rondom psychische kwetsbaarheid: “Hoe is het?”
- We versterken de samenwerking tussen MEE, Ixta Noa en Pro Persona Connect. We zetten in op een activiteitenprogramma, onder andere rondom de week van de psychiatrie en de dag van de mentale gezondheid.
- We subsidiëren Ixta Noa en RIBW voor respectievelijk een lokale inloop en een centrale inloop voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.
- We subsidiëren Pro Persona voor collectieve preventie.
- Zie voor activiteiten rondom jeugd programma 2.
4. Zowel professionals als inwoners weten de weg te vinden naar activiteiten en (voorliggende) ondersteuning.
- Samen met Buurtverbinders werken we aan een levendig en up-to-date digitaal sociaal-cultureel platform. Hier kunnen inwoners en professionals terecht voor activiteiten en organisaties op verschillende levensgebieden. We ondersteunen zelfredzaamheid en onderlinge hulp met de module 'hulp vragen/bieden' op het digitaal platform.
5. Inwoners zijn zich bewust van het belang van een gezonde leefstijl.
- We gaan door met de inzet op gezond gewicht en het realiseren van een ketenaanpak overgewicht en obesitas voor volwassenen.
- We zetten ons in voor activiteiten rondom een rookvrije generatie.
- Zie voor activiteiten rondom jeugd programma 2.
6. We zetten in op vitale ouderen en hun mantelzorgers.
- We bieden ondersteuning aan senioren bij zelfredzaamheid via activiteiten van Stichting Perspectief. Deze activiteiten dragen bij aan langer zelfstandig wonen door onder andere (vrijwillig) ouderenadvies, veilig wonen en inloop- en eetpunten.
- We erkennen mantelzorgers met het mantelzorgcompliment. We bieden hen advies en ondersteuning met het steunpunt mantelzorg van Stichting Perspectief.
- We faciliteren ontmoeting- en beweegactiviteiten voor ouderen.
- Samen met partners organiseren we een bijeenkomst voor ouderen over vitaliteit en langer zelfstandig thuis blijven wonen en werken we aan de informatievoorziening voor ouderen rondom vitaliteit en wonen.
- We werken met verschillende samenwerkingspartners volgens de ketenaanpak aan valpreventie.
- Met de werkgroep Dementievriendelijk Beuningen zetten we in op signaleren van en omgaan met dementie en voldoende vormen van ondersteuning voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en hun netwerk.
- Met indicatieloze dagbestedingsvoorzieningen zetten we in op ondersteuning bij zo lang mogelijk zelfstandig wonen en ondersteuning van mantelzorgers, óók voor jongdementerenden.
7. We houden (financiële) grip op het sociale domein door voortijdig in te spelen op trends en bredere maatschappelijke ontwikkelingen.
- We monitoren met het Sociaal Team in samenwerking met het Regionaal Ondersteuning Bureau (ROB) de in- en uitstroom, indicaties en toe- en afname en duur en vormen van ondersteuning. Ook de zorgaanbieders worden met de nieuwe inkoop strakker gemonitord op de te behalen resultaten.
- We geven uitvoering aan de nieuwe contractafspraken voor Wmo ambulante ondersteuning en Beschermd Wonen.
- We starten de regionale aanbesteding voor Wmo dagbesteding op basis van indicatie.
- We vertalen de uitkomsten van de evaluatie van het welzijnswerk naar doelen en acties en financiële consequenties daarvan.
8. Verbeterde aansluiting van de speciale ondersteuning voor statushouders op algemene voorzieningen.
- Statushouders die in de gemeente komen wonen nemen deel aan het inburgerings- en participatieaanbod om hen zo snel mogelijk te laten integreren. Waar mogelijk leiden we mensen naar (betaald) werk om financiële zelfredzaamheid en participatie te bevorderen.
- We stimuleren dat de bestaande algemene voorzieningen beter tegemoetkomen aan de vragen van nieuwkomers en statushouders. Waar mogelijk faciliteren we ontmoeting en nieuwe vormen van ondersteuning als informele taallessen en taalmaatjes.