1. We willen zo veel mogelijk kinderen een kansrijke start geven. We versterken kwetsbare kinderen (en ouders/verzorgers) in de eerste 1.000 dagen van hun leven.
- We gaan verder met de ketenaanpak Kansrijke start met daarbij het ouder- en kindcafé en de baby- en oudergroepen. Deze activiteiten worden steeds onder de aandacht gebracht bij diverse ketenpartners. De inhoud wordt geëvalueerd en, als dat nodig is, aangepast op actuele onderwerpen die spelen bij jonge gezinnen.
- De ketenpartners binnen Kansrijke start hebben een sleutelrol in het op tijd signaleren van kwetsbare situaties bij jonge gezinnen.
2. We bevorderen een gezonde leefstijl voor kinderen en jongeren.
- We zetten in op een ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht.
- We zetten ons in voor een rookvrije generatie.
- We blijven het belang van verantwoord alcohol schenken benadrukken bij zowel het afgeven van vergunningen als in het convenant met sportverenigingen.
3. We versterken het opvoedklimaat rond gezinnen, in wijken en scholen.
- We stellen een ontwikkelagenda onderwijs op met primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. We organiseren betere aansluiting onderwijs met jeugdhulp voor meer inclusief onderwijs en uitstroomprofielen richting vervolgonderwijs of werk. Dit in aansluiting op de Hervormingsagenda jeugd en de ‘Route naar inclusief onderwijs 2035’.
- Binnen het Voortgezet Onderwijs versterken we zorgteams op school, verbinden we onderwijs, jeugdhulp en lokale teams.
- Bij het voortgezet speciaal onderwijs (vso) bekijken we regionaal de structurele collectieve financiering van Zorg binnen onderwijs (zbo).
- We versterken het schoolmaatschappelijk werk in het primair onderwijs door de subsidieregeling brugfunctionaris (in samenwerking met Groeisaam) vanuit het Sociaal Team in te zetten.
4. We zorgen dat de mentale veerkracht van kinderen, jongeren en gezinnen wordt versterkt. Dit doen we zodat ze eigen regie kunnen voeren over hun leven, gezin, gezondheid en actief deelnemen aan de maatschappij.
- We breiden de functie van OJG (ondersteuner Jeugd GGZ) uit met kortdurende hulpverlening en triages op verzoek van de huisarts.
- We gaan in gesprek met Beuningse jongeren en jongvolwassenen over hun mentale gezondheid om inzicht te krijgen in de problematiek en de mogelijke aanpak daarvan.
- We onderzoeken de mogelijkheden voor een lokale aanpak herstelondersteunende intake (vanuit het Ecosysteem Mentale Gezondheid) samen met jeugd-ggzpraktijken, ondersteuners van huisartsen en lokale teams.
- Bij psychisch lijden wordt gekeken vanuit de sociale context; een ggz die veel meer in verbinding staat met de samenleving. Ook kijken we naar de plekken waar jeugd is en verblijft. Dit doen we zodat ze daar de vaardigheden kunnen ontwikkelen om zich duurzaam staande te houden en te ontwikkelen.
5. We ondersteunen kinderen en gezinnen bij gezond- en veilig opvoeden en opgroeien met passende (specialistische) ambulante jeugdhulp indien nodig. We versterken gezinnen die de basis van het bestaan niet (meer) op orde hebben of deze dreigen te verliezen.
- We geven uitvoering aan de nieuwe contractafspraken voor ambulante jeugdhulp.
- We oriënteren ons op het ‘Richtinggevend kader voor toegang Sociaal Domein’ als onderdeel van de Hervormingsagenda. We onderzoeken waar het noodzakelijk is om de toegang tot ondersteuning te versterken, passend bij de Beuningse maat.
- We verbeteren de integrale dienstverlening rondom de inwoner. Dit doen we door het versterken van de samenwerking tussen Sociaal Team, werk en inkomen, schuldhulpverlening en publiekszaken.
- We evalueren de huidige opdracht van het (ambulant) jongerenwerk en herijken deze voor 2026-2030. Hierbij proberen we nog meer aan te sluiten op de behoeften van onze jongeren en leggen we meer focus op het preventieve jongerenwerk. De uitkomsten van het onderzoek mentale gezondheid en de evaluatie van Stichting Perspectief nemen we hierin mee.
6. We versterken jeugdigen en gezinnen zodat er minder kinderen in verblijf opgroeien. Als dit moet dan in gezinsvormen en zo kort mogelijk.
- We geven uitvoering aan de nieuwe contractafspraken voor specialistische jeugdhulp. Dit is het geheel van ambulante gezinsbehandeling, pleegzorg, gezinshuizen en residentiële jeugdhulp.
- We zetten de werving voor nieuwe pleegzorgouders en steungezinnen voort.
7. We zorgen dat kinderen en volwassenen zo veel mogelijk in een veilige thuissituatie kunnen leven.
- We geven uitvoering aan de nieuwe contractafspraken voor de essentiële jeugdhulpfuncties. Dit zijn de integrale hoogspecialistische zorgvormen die zich richten op kwetsbare kinderen en hun gezinnen en/of netwerk. Er is sprake van meervoudige en complexe zorgvragen.
- Complexe en onveilige situaties rond kinderen en jongeren worden besproken in het Regionaal Expert Team (RET) en aan de Jeugdbeschermingstafel.